E-Kitap Furyası Türkiye’yi Fena Sardı.
Teknolojik gelişmelerle birlikte internetin bu denli yaşamın içine girmesi, tüketicilerin kalıplaşmış alışkanlıklarında da değişimler yaratıyor. Artık kâğıt kokusunu içine çeke çeke kitap okuma devri geride kalıyor. Üç yılda dünya çapında 3 milyon adedin üzerinde elektronik kitap satıldı. Bunun üzerine yayınevleri e-kitapta gaza bastı. Sadece Amazon.com üzerinden 540 bin e-kitap satışta.
“E-kitap, gerçek kitabın yerini alabilir mi?” tartışmalarının gölgesinde büyümesini sürdüren e-kitap modası Türkiye’ye de sıçradı. Geçen aylarda Cybook Opus, Reeder ve Poly Book gibi markaların yanı sıra Çin’den gelen elektronik kitap okuyucuların Türkiye pazarına girmesi, yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Türkiye’nin önde gelen online kitap mağazası Idefix, eşzamanlı olarak e-kitapları piyasaya sürdü. İki ay içinde sitede satışa sunulan e-kitap sayısı 170’e çıkarken, 700’ün üzerinde de satış gerçekleştirildi. Geçen şubat ayından bu yana ‘Reeder’ markalı e-kitap okuyucusunu Türkiye’ye getiren Selekt Bilgisayar’ın Kurucu Ortağı Sezen Saral, yıl sonuna kadar 5-6 bin cihaz satmayı planladıklarını belirtirken birçok yayıncı ve kitabevi de elektronik kitap konusunda çalışmalara başladı.
e-kitaplar 5-12 TL’ye satılıyor
Türkiye’de e-kitap satışı, şimdilik sadece İdefix üzerinden yapılıyor. Kitap fiyatlarının 5-12 TL arasında değiştiği online mağazada satın alınan kitaplar, özel bir güvenlik sertifikasıyla ‘cihaz bağımsız’ olarak bilgisayar, e-kitap okuyucu ve benzeri mobil aygıtlarda okunabiliyor. 3 farklı e-kitap okuyucu da satan İdefix’te cihazların fiyatları 500-650 TL arasında değişiyor. Okuyucuların en önemli özelliği, gözü yormayan elektronik mürekkep teknolojisine sahip olması. Bazılarının kablosuz ağlara bağlanma özelliği de bulunduğu cihazlar, dahili hafızalarıyla binlerce kitabı taşımaya imkân veriyor.
İdefix’in sahibi ve Genel Müdürü Mehmet İnhan, açtıkları online mağazada yaklaşık iki ayda 700’den fazla e-kitap sattıklarını belirtiyor.
İnhan, açtıkları e-kitap mağazasının öncü bir girişim olduğunu belirterek, yayınevlerinden daha geniş bir katılım beklediklerini ifade ediyor.
Her gün birkaç yeni kitabı elektronik formata aktardıklarını kaydeden İnhan, ‘e-kitap’ın basılı kitabı ezeceği konusunda yaşanan tartışmalara ilişkin ise şu açıklamayı yapıyor: “E-kitapla ilgili olarak önümüzde uzun bir yol var. Basılı yayıncılık devam ediyor, ama yeni bir iş alanı açıldı. Yayıncılar, artık bu yeni mecrada da pazarlama yeteneklerini geliştirmek zorundalar. Ayrıca basılı kitapta dağıtım sorunları yaşayan yayınevleri, güzel sonuçlar alıyor. E-kitap, küçük yayınevleri için cazip bir ortam. Kitapçıya gidip kitap alma alışkanlığı olmayan genç kuşağın e-kitaplarla okuma alışkanlığı edinebileceğini umuyoruz.”
Yazının devamı: http://www.saralailesi.com/smf/index.php?topic=2237.msg16571;topicseen#msg16571